Det er historisk, hvad vi lige nu oplever på råvaremarkedet. Priserne er rekordhøje og intet tyder lige nu på, at prisstigningerne har toppet.
Det vi ser lige nu på råvaremarkedet er der grundlæggende to primære årsager til. Den ene årsag skyldes maj måneds WASDE-rapport, der har givet os et svar på, hvordan USDA estimerer verdens produktion, forbrug og lager af afgrøder i det kommende år.
Den anden årsag er, at Indien har indført eksportstop af hvede efter WASDE-rapporten blev offentliggjort.
WASDE-rapporten for maj 2022
Årets vigtigste WASDE-rapport udkom d. 12. maj 2022. Her fik vi bekræftet vores forventninger om et lageraftræk på de globale kornlagre.
USDA estimerer nemlig et større lageraftræk på hvede og majs, og derfor er der for øjeblikket ikke udsigt til en forbedret forsyningssituation på kornmarkedet. Tværtimod, så viser estimaterne fra USDA snarere, at kornmarkedet lige for øjeblikket er yderst følsomt overfor vejrmæssig modstand og geopolitisk uro det næste stykke tid.
Som nedenstående graf viser, så forventes hvedeeksportørernes lager i procent at lande på blot 7,0% i 2022/2023. Det forventes derfor, at lagerne kommer til at være under niveauet fra 2012 og faretruende tæt på niveauet fra 2007.
Indien indfører eksportstop efter WASDE-rapportens offentliggørelse
Indien er verdens 3. største producent af hvede. Derudover, så er Indien også verdens 3. største forbruger af hvede.
Under normale forhold, så er Indien nogenlunde selvforsynende, når vi taler om hvede. Derfor er Indien heller ikke normalt særligt interessant for eksportmarkedet under normale omstændigheder. Dog eksporterer landet typisk til Sydøstasien, hvis de har en god høst og dermed har hvede til overs.
I år har der været store forventninger til at Indien får overskud i deres høst, så de kan eksportere til andre lande og dermed hjælpe, når nu Ukraine i år er fraværende på eksportmarkedet.
Dog har vækstsæsonen i de indiske hvedeområder været usædvanlig varm i år, hvorfor eksportoverskuddet kan blive kraftigt reduceret. Dette bekymrer Indiens regering, hvilket har resulteret i et forbud mod eksport af hvede.
Eksportstoppet bidrager til de stigende kornpriser, og bekræfter endnu engang, at kornmarkedet er yderst følsomt overfor negative nyheder.
Har du set vores webinar fra d. 19. maj 2022?
Har du lyst til at høre mere om, hvordan og hvorfor råvarepriserne lige nu bliver påvirket?
På baggrund af rapportens udgivelse d. 12. maj 2022 har vi afholdt webinar d. 19. maj 2022, hvor vi giver vores nationale såvel som internationale syn på udviklingen på råvaremarkedet. Derudover giver vi også vores konkrete bud på den fortsatte udvikling, samt de afledte disponeringsmuligheder, som er afledt heraf.
Har du lyst til at se webinaret, så kan du få adgang ved at skrive dig op på kontaktformularen her.
Dette blogindlæg er et sammendrag af sidste uges nyhedsbrev. Vores nyhedsbreve udsendes én gang om ugen til vores kunder og indeholder værdifulde markedsopdateringer for deres virksomheder.